Sałatka makaronowa a’la gyros

Jedna z ulubionych sałatek moich pacjentów! Ponieważ jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealnie się sprawdza na kolację i drugie śniadanie do pracy.

Składniki

łyżeczka oleju (5 g)
kostka tofu wędzonego (180 g)
1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub przyprawa do gyrosa
kubek makarony pszennego pełnoziarnistego (100 g)
1/2 puszki kukurydzy (110 g)
pomidor (160 g)
1/4 ogórka świeżego (45 g)
cebula (50 g)
jogurt sojowy (150 g)
łyżeczka wegańskiego majonezu (10 g)
2 łyżki ketchupu (30 g)
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól, pieprz
opcjonalnie szczypiorek, pietruszka
 

Przepis

Makaron ugotuj według wskazówek producenta.

Pokrojone w kostkę tofu podsmaż na oleju i posyp papryką wędzoną.

W międzyczasie jak makaron się gotuje i tofu smaży, pokrój wszystkie warzywa, następnie zrób sos, mieszając jogurt z majonezem, ketchupem, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.

Ugotowany makaron przepłucz zimną wodą lub zostaw do przestygnięcia. Tofu również odstaw na ok. 10 minut, aby ostygło.

Jak już wszystkie składniki będą chłodnie, wymieszaj je ze sobą.

  • Zwróć uwagę, aby makaron był faktycznie chłodny, inaczej makaron zacznie wpijać sos i sałatka będzie sucha.

Ugotuj większą ilość makaronu oraz zaplanuj swoje posiłki, dzięki temu zaoszczędzisz czas i pieniądze. Kilka pomysłów na wykorzystanie nadwyżki:

Sałatka makaronowa z hummusem

Makaron w sosie tahini

Wegański makaron z serem

Więcej przepisów…

Składniki i zamienniki

  • Makaron – wykorzystaj makaron pełnoziarnisty lub jeśli chcesz zwiększyć ilość białka wymieszaj połowę pełnoziarnistego z makaronem ze strączków.
  • Tofu wędzone – możesz zamienić na tofu naturalne lub ciecierzycę. To główne źródło białka, które sprawi, że sałatka nasyci Cię na dłużej.
  • Kukurydza – możesz zamienić na fasolę, soczewicę, groszek. To również źródło białka, ale też dodatkowe urozmaicenie.
  • Jogurt sojowy, majonez, ketchup – Jogurt sojowy możesz zastąpić całkowicie majonezem, ale wtedy sałatka będzie bardziej kaloryczna. Wybierając majonez staraj się wybierać taki, który ma mniejszą ilość tłuszczu. Ketchup jest opcjonalny.

Sałatka makaronowa a'la gyros

Białko
22%
Węglowodany
61%
Tłuszcze
17%