Sałatka makaronowa z hummusem

Doskonała na II śniadanie, do szkoły lub pracy. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Wystarczy wybrać swój ulubiony smak hummusu.

Składniki

makaron (50 g)
1/2 opakowania hummusu: klasycznego, paprykowego, buraczkowego (80 g)
łyżeczka majonezu wegańskiego (10 g)
mała cebula (50 g)
1/2 małego opakowanie oliwek (35 g)
1/4 papryki (55 g)
5 pomidorków koktajlowych (100 g)
1/4 pęczka pietruszki lub szczypiorku
sól, pieprz

Przepis

Ugotuj makaron, według wskazówek producenta.

Po ugotowaniu makaronu odczekaj chwilę, aby ostygł.

W międzyczasie pokrój wszystkie pozostałe składniki.

Wymieszaj i dopraw.

  • Przyprawy dopasuj do smaku hummusu, np.:
    • hummus naturalny: chili, czosnek granulowany, oregano
    • hummus buraczkowy: nasiona czarnuszki, chili, papryka słodka
    • hummus paprykowy: chili, papryka wędzona, oregano, bazylia

Ugotuj większą ilość makaronu oraz zaplanuj swoje posiłki, dzięki temu zaoszczędzisz czas i pieniądze. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na wykorzystanie nadwyżki:

Sałatka makaronowa a’la gyros

Makaron w sosie tahini

Wegański makaron z serem

Więcej przepisów…

Składniki i zamienniki

  • Makaron – możesz wykorzystać makaron pszenny pełnoziarnisty lub makaron ze strączków, dzięki temu zwiększysz zawartość białka w posiłku.
  • Pomidor, papryka, cebula, oliwki – dodaj swoje ulubione warzywa.
  • Majonez – dodaje go do hummusu, aby sałatka lepiej się mieszała z wszystkimi dodatkami. Najlepiej wybierać majonez z małą zawartością tłuszczu. Możesz go też zastąpić jogurtem roślinnym. 

Sałatka makaronowa z hummusem

Białko
14%
Węglowodany
60%
Tłuszcze
26%