Sałatka ryżowa curry

Największą zaletą tej sałatki jest to, że nie potrzebujemy dużej ilości składników do jej zrobienia. Sprawdzi się na śniadanie, do pracy, na kolację, a także na przyjęciach.

Składniki

1/2 woreczka ryżu (50 g)
1/2 puszki ciecierzycy konserwowej (120 g)
mała cebula (50 g)
średni pomidor (200 g)
łyżeczka majonezu wegańskiego (10 g)
1/2 jogurtu sojowego (62,5 g)
1/2 łyżeczki curry w proszku
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki kminku mielonego
1/2 pęczka szczypiorku (20 g)

Przepis

  1. Ugotuj ryż.
  2. Warzywa pokrój w kosteczkę.
  3. Opłucz ciecierzycę pod bieżącą wodą z zalewy.
  4. Majonez wymieszaj z jogurtem i przyprawami.
  5. Do wystudzonego ryżu dodaj wszystkie składniki, wymieszaj i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Porady

– Zamiast szczypiorku możesz dodać pietruszkę lub koperek.

– Wykorzystaj jogurt roślinny fortyfikowany wapniem.

– Jeśli lubisz pikantne potrawy dodaj ostrą papryczkę.

Sałatka ryżowa curry

Białko
11%
Węglowodany
55%
Tłuszcze
34%