Sałatka szopska

Sałatka szopska jest popularna w Bułgarii. To prosty przepis, składający się z prostych i łatwo dostępnych składników. Każdy może ją przygotować w domu.

Składniki

Tofu w solance/Feta (180 g) – może być z tego przepisu
3 średnie pomidory (570 g)
ogórek szklarniowy (110 g)
mała cebula (50 g)
pęczek pietruszki
2 łyżki oleju (20 g)
3 łyżki soku z cytryny
pieprz

Przepis

  1. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, paski lub piórka.
  2. W dużej misce połącz warzywa z olejem, sokiem z cytryny, pieprzem.
  3. Na górę sałatki wyłóż fetę z tofu.

Porady

– Fetę z tofu można zastąpić tofu naturalnym lub innym gotowym wegańskim serem.

Sałatka szopska

Białko
18%
Węglowodany
20%
Tłuszcze
62%