
Sałatka ze świeżą bazylią
Czas ok. 15 minut
Ilość porcji 2
Porcja ma ok. 239 kalorii
Składniki
1 szklanka świeżych listków bazylii (10 g)
2 pomidory (280 g)
1/2 ogórka (90 g)
mała cebula czerwona (50 g)
2 łyżki nasion słonecznika (20 g)
łyżka soku z cytryny (6 g)
3 łyżki oliwy (30 g)
pieprz
Przepis
Pomidory, ogórka i cebulę pokrój na mniejsze kawałki lub talarki.
Na suchej patelni upraż nasiona słonecznika na złoty kolor.
W osobnej misce wymieszaj sok z cytryny i oliwę.
Dodaj do sosu pokrojone warzywa i listki bazylii.
Całość delikatnie wymieszaj i posyp prażonymi nasionami słonecznika.
Sałatkę posyp szczyptą pieprzu.
Słonecznik możesz zamienić na orzechy włoskie lub migdały.

Sałatka ze świeżą bazylią
wartości przeliczone na porcję
g
Białko
g
Tłuszcz
g
Węglowodany
g
Błonnik