Znajdziesz mnie na:

Składniki

Ilość porcji: 4|Porcja ma ok. 495 kcal

szklanka zielonej soczewicy (205 g)
1 litr wody
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
duża cebula (100 g)
łyżka oleju (10 g)
2 ząbki czosnku
tofu wędzone (180 g)
1/2 łyżeczki kminku mielonego
łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
łyżka majeranku
łyżka sosu sojowego
łyżeczka cukru
sól
puszka pomidorów krojonych (400 g)
2 łyżki koncentratu pomidorowego (50 g)

Przepis

  1. Do rondelka wlewamy litr wody i gotujemy soczewicę wraz z liściem laurowym, zielem angielskim pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka.
  2. W międzyczasie na oleju smażymy posiekaną cebulę i tofu pokrojone w kostkę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i chwilę razem przesmażamy.
  3. Gdy soczewica zmięknie dodajemy podsmażoną cebulkę, tofu, czosnek oraz wszystkie przyprawy wraz z pomidorami krojonymi. Gotujemy wszystko razem ok. 5 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. 
Wegańska soczewica po bretońsku