Znajdziesz mnie na:

Składniki

 Kaloryczność bochenka: ok. 1800 | Czas: 50 minut

szklanka mąki pełnoziarnistej (140 g)
2 szklanki mąki pszennej (310 g)
1,5 łyżeczki sody
łyżka cukru (10 g)
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki oleju (20 g)
szklanka soku pomidorowego (250 ml)
ewentualnie suszone pomidory

Przepis

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  2. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
  3. Następnie dodajemy olej, sok pomidorowy i mieszamy wszystko łyżką. Jak już składniki się połączą z sokiem zaczynamy przez chwilę ugniatać je, aż powstanie jednolita masa. Ciasto nie powinno się kleić do rąk i powinno być dość miękkie. 
    • Jeśli ciasto będzie się zbyt mocno lepić do rąk dodaj odrobinę mąki, natomiast jeśli będzie zbyt zbite dodaj odrobinę soku pomidorowego lub wody.
  4. Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, bądź foremki, następnie smarujemy olejem, wodą lub napojem sojowym, by skórka się ładniej przyrumieniła
  5. Pieczemy ok. 40 – 45 minut.
Prosty chleb sodowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *