Znajdziesz mnie na:
Składniki
Kaloryczność bochenka: ok. 1800 | Czas: 50 minut
szklanka mąki pełnoziarnistej (140 g)
2 szklanki mąki pszennej (310 g)
1,5 łyżeczki sody
łyżka cukru (10 g)
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki oleju (20 g)
szklanka soku pomidorowego (250 ml)
ewentualnie suszone pomidory
Przepis
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
- Następnie dodajemy olej, sok pomidorowy i mieszamy wszystko łyżką. Jak już składniki się połączą z sokiem zaczynamy przez chwilę ugniatać je, aż powstanie jednolita masa. Ciasto nie powinno się kleić do rąk i powinno być dość miękkie.
- Jeśli ciasto będzie się zbyt mocno lepić do rąk dodaj odrobinę mąki, natomiast jeśli będzie zbyt zbite dodaj odrobinę soku pomidorowego lub wody.
- Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, bądź foremki, następnie smarujemy olejem, wodą lub napojem sojowym, by skórka się ładniej przyrumieniła
- Pieczemy ok. 40 – 45 minut.
