Znajdziesz mnie na:
Składniki
Kaloryczność całego sosu: ok. 840
2 ostre papryczki (40 g)
4 ząbki czosnku
3 cm imbiru (30 g)
3/4 szklanki cukru (150 g)
1/3 szklanki octu (do 100 ml)
1,5 szklanki wody (360 ml)
łyżeczka papryki mielonej słodkiej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przepis
- Papryczki, czosnek, imbir kroimy na małe kawałeczki lub miksujemy, ale uważając, by nie rozdrobnić zbyt mocno.
- Do rondelka przelewamy 330 ml wody, ocet, pokrojone warzywa, cukier, sól, paprykę mieloną.
- Całość gotujemy 10 minut.
- Pod koniec gotowania do pozostałej części wody dodajemy mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy i przelewamy do naszego rondelka energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Ciepły sos możemy przelać do słoika, zakręcić i spożyć w ciągu kilku dni.
