Znajdziesz mnie na:

Składniki

Kaloryczność całego sosu: ok. 840

2 ostre papryczki (40 g)
4 ząbki czosnku
3 cm imbiru (30 g)
3/4 szklanki cukru (150 g)
1/3 szklanki octu (do 100 ml)
1,5 szklanki wody (360 ml)
łyżeczka papryki mielonej słodkiej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przepis

  1. Papryczki, czosnek, imbir kroimy na małe kawałeczki lub miksujemy, ale uważając, by nie rozdrobnić zbyt mocno.
  2. Do rondelka przelewamy 330 ml wody, ocet, pokrojone warzywa, cukier, sól, paprykę mieloną.
  3. Całość gotujemy 10 minut.
  4. Pod koniec gotowania do pozostałej części wody dodajemy mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy i przelewamy do naszego rondelka energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje.
  5. Ciepły sos możemy przelać do słoika, zakręcić i spożyć w ciągu kilku dni.
Sweet chili przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *