Surówka z rzodkiewki i ogórka

Prosta i smaczna surówka z rzodkiewki i ogórka sprawdzi się na dodatek do obiadu, grilla, tofucznicy itp. Jej przygotowanie zajmuje tylko 5 minut, a ponieważ składa się z prostych składników można ją wykonać praktycznie zawsze.

Składniki

1/2 ogórka zielonego (długi 90 g)
4 rzodkiewki (60 g)
mała cebula (50 g)
łyżeczka musztardy (10 g)
łyżeczka oleju (5 g)
łyżeczka soku z cytryny
łyżka pietruszki
pieprz

Przepis

W misce wymieszaj musztardę, oliwę, sok z cytryny, pieprz, aż powstanie sos.

Dodaj do sosu pokrojone warzywa, wymieszaj i posyp pietruszką.

  • Jeśli wolisz bardziej słodki dressing, to dodaj odrobinę erytrytolu do sosu.
  • Pietruszkę możesz zamienić na koperek lub szczypiorek.
  • Cebulę można pominąć lub zamienić na por.

Surówka z rzodkiewki i ogórka

Białko
10%
Węglowodany
43%
Tłuszcze
47%