Znajdziesz mnie na:
Składniki
Ilość porcji: 2| Porcja ma ok. 350 kcal
łyżka oleju
mała cebula (50 g)
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych w czasie sezonu polecam świeże (400 g)
1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
1/4 łyżeczki kminku mielonego
szczypiorek i pietruszka liście do posypania
Jajka z tofu
kostka tofu naturalnego (180 g)
łyżeczka soku z cytryny
1/3 szklanki napoju sojowego (80 g)
2 łyżki wody (20 g)
1 i 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie: czarna sól
Przepis
- Na oleju podsmażamy cebulę i paprykę, pod koniec smażenia dodajemy czosnek.
- Całość zalewamy pomidorami z puszki i dodajemy przyprawy: papryka słodka mielona, kminek, sól. Gotujemy przez 2-3 minut.
- Delikatnie przesuwamy nasze warzywa na patelni, by móc wylać na nią nasze jajka z tofu i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, aż jajka z tofu będą gotowe.
- Całość posypujemy pietruszką i szczypiorkiem.
Jajka z tofu
- Tofu miksujemy z napojem sojowym, wodą, mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny i czarną solą, aż konsystencja będzie gładka.
- Masa na jajka z tofu powinna przypominać trochę ciasto naleśnikowe.
- Odkładamy 2 łyżeczki naszej mikstury i mieszamy ją z kurkumą – zabarwi nam się na żółto.
- Białą część tofu wylewamy, tworząc 2 placki na patelni, następnie układamy żółtą masę, tworząc żółtko.