Składniki

Ilość porcji: 2| Porcja ma ok. 350 kcal

łyżka oleju
mała cebula (50 g)
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych w czasie sezonu polecam świeże (400 g)
1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
1/4 łyżeczki kminku mielonego
szczypiorek i pietruszka liście do posypania

Jajka z tofu

kostka tofu naturalnego (180 g)
łyżeczka soku z cytryny
1/3 szklanki napoju sojowego (80 g)
2 łyżki wody (20 g)
1 i 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie: czarna sól

Przepis

  1. Na oleju podsmażamy cebulę i paprykę, pod koniec smażenia dodajemy czosnek.
  2. Całość zalewamy pomidorami z puszki i dodajemy przyprawy: papryka słodka mielona, kminek, sól. Gotujemy przez 2-3 minut.
  3. Delikatnie przesuwamy nasze warzywa na patelni, by móc wylać na nią nasze jajka z tofu i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, aż jajka z tofu będą gotowe.
  4. Całość posypujemy pietruszką i szczypiorkiem.

Jajka z tofu

  1. Tofu miksujemy z napojem sojowym, wodą, mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny i czarną solą, aż konsystencja będzie gładka.
    • Masa na jajka z tofu powinna przypominać trochę ciasto naleśnikowe.
  2. Odkładamy 2 łyżeczki naszej mikstury i mieszamy ją z kurkumą – zabarwi nam się na żółto.
  3. Białą część tofu wylewamy, tworząc 2 placki na patelni, następnie układamy żółtą masę, tworząc żółtko.
szakszuka wegańska