Tofu w solance

Feta to sery pochodzące z Grecji, które powstaje z mleka koziego. I to właśnie te sery były inspiracją do przepisu na tofu w solance. Takim tofu możesz urozmaicić swoje sałatki, kasze itp.

Składniki

kostki tofu naturalnego (180 g)
łyżka oleju (10 g)
3 łyżki soku z cytryny
łyżeczka octu jabłkowego
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli (do 1,5 łyżeczki)

Przepis

  1. Tofu pokrój w kostkę.
  2. Do słoika dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
  3. Dodaj tofu do marynaty, wstrząśnij i odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Porady

– Sok z cytryny można zastąpić wodą po ogórkach kiszonych.

– Jeśli lubisz bardziej słony posmak, dodaj więcej soli.

– Można wzbogacić smak tofu, dodając 2 łyżki płatków drożdżowych oraz łyżeczkę ziół, takich jak oregano, bazylia, koperek.

Tofu w solance

Białko
27%
Węglowodany
7%
Tłuszcze
66%