Tofu w sosie słodko-kwaśnym

Pewnie większości z nas zdarzyło się kupić sos słodko-kwaśny w słoiku. Niestety często mają one mało warzyw, a bywa, że i skład jest nieszczególny. Natomiast przepis na taki sos jest bardzo prosty i może zawierać mnóstwo warzyw.

Składniki

1,5 łyżki oleju (15 g)
2 małe cebule (100 g)
kostka tofu naturalnego (180 g)
1/2 średniej papryki (75 g)
2 małe marchewki (120 g)
4 łyżki wody (60 g)
4 plastry ananasa z puszki (140 g)
1/4 puszki kukurydzy (55 g)
6 łyżek ketchupu łagodnego (90 g)
2 łyżki syropu z agawy (30 g)
4 łyżki octu jabłkowego (24 g)
1/4 łyżeczki imbiru mielonego
szczypta chili

Przepis

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojone w słupki warzywa – smaż ok. 5 minut następnie dodaj pokrojone tofu i ananasa. Smaż dalej, aż warzywa delikatnie zmiękną.
  3. W międzyczasie zrób sos mieszając ketchup, chili, imbir, ocet, słodzik, wodę.
  4. Gdy warzywa się podsmażą zalej wszystko sosem. Smaż jeszcze przez 1 minutę.

Porady

– Ananasa możesz pominąć lub zastąpić go dodając brzoskwinie, mango lub pomarańcze.
– Tofu można zastąpić strączkami, ugotowaną kostką sojową, tempeh.

Tofu w sosie słodko-kwaśnym

Białko
17%
Węglowodany
47%
Tłuszcze
36%