Tofucznica z jabłkiem

Trochę już mi się znudziła tradycyjna tofucznica, dlatego szukam nowych połączeń smakowych, i to wyszło przepysznie!

Składniki

łyżka oleju (10 g)
1/2 kostki tofu wędzonego (90 g)
małe jabłko (80 g)
mała cebula (50 g)
łyżeczka majeranku
3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
łyżka sosu sojowego
sól, pieprz

Przepis

Cebulę pokrój w piórka, jabłko w drobną kostkę, tofu możesz pokruszyć w ręce.

Następnie wrzuć na rozgrzany olej wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem.

Gdy cebula się zeszkli dodaj resztę przypraw wraz z sosem sojowym i smaż jeszcze przez 1 minutę.

  • Jeśli tofucznica zrobi się za sucha dodaj 2-3 łyżki wody lub napoju roślinnego.

Taką tofucznice możesz również zawinąć w tortillę z warzywami i zjeść na drugie śniadanie. 
Sprawdź do czego jeszcze możesz wykorzystać jabłka:

Owsianka jabłkowa z masłem orzechowym

Racuchy z jabłkami

Zupa jabłkowa

Więcej przepisów…

Składniki i zamienniki

  • Tofu wędzone – możesz zamienić na tofu naturalne lub inne strączki, ale według mnie tofu wędzone sprawdza się najlepiej. 
  • Jabłko – jak każdy owoc jest bogate w witaminy i dobrze wpływa na nasz organizm. Warto wprowadzić je do diety, szczególnie jeśli zmagasz się z zaparciami. W przepisie możesz wykorzystać swoją ulubioną odmianę jabłek.
  • Cebula – możesz ją zamienić na por lub szczypiorek. 

Tofucznica z jabłkiem

Białko
29%
Węglowodany
40%
Tłuszcze
31%