
Tofucznica z jabłkiem
Czas ok. 15 minut
Ilość porcji: 1
Porcja ma ok. 339 kalorii
Składniki
łyżka oleju (10 g)
1/2 kostki tofu wędzonego (90 g)
małe jabłko (80 g)
mała cebula (50 g)
łyżeczka majeranku
3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
Przepis
Cebulę pokrój w piórka, jabłko w drobną kostkę, tofu możesz pokruszyć w ręce.
Następnie wrzuć na rozgrzany olej wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem.
Gdy cebula się zeszkli dodaj resztę przypraw wraz z sosem sojowym i smaż jeszcze przez 1 minutę.
Jeśli tofucznica zrobi się za sucha dodaj 2-3 łyżki wody lub napoju roślinnego.
Tofu wędzone możesz zamienić na tofu naturalne lub inne strączki, ale według mnie tofu wędzone sprawdza się najlepiej.
