Wegański gyros

Najlepsza sałatka, sprawdza się na każdym przyjęciu, a do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki

opakowanie kostki lub kotletów sojowych (100 g)
2 łyżki sosu sojowego (20 g)
łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
łyżka oleju (10 g)
mała kapusta pekińska (460 g)
ogórek (180 g)
15 pomidorów koktajlowych (300 g)
puszka kukurydzy (220 g)
cebula (100 g)

Sos

3 łyżki majonezu (75 g)
5 łyżki ketchupu (75 g)
2 ząbki czosnku (12 g)
sól, pieprz, oregano

Przepis

Kostkę lub kotlety sojowe namocz we wrzątku wraz z sosem sojowym, ziołami przez ok. 10 minut lub ugotuj.

Miękkie kotlety pokrój na mniejsze kawałki, dodaj resztę przypraw i smaż na rozgrzanym oleju, aż się delikatnie podsmażą. Następnie odstaw, aby ostygły.

Resztę warzyw umyj, pokrój, przygotuj sos.

Sałatkę możesz układać warstwowo lub wymieszać, aby lepiej przeszła smakiem.

  • Jeśli układasz sałatkę warstwami zacznij od kotletów sojowych, następnie dodaj trochę kapusty, ogórka, kukurydzę, sos, cebulę, pomidory i resztę kapusty. Układając warzywa staraj się układać je od brzegu miski, aby mieć pewność, że wszystkie składniki są widoczne. 
  • Jeśli lubisz jak jest dużo sosu w sałatkach, dodaj jogurt roślinny do potrawy.
  • Do przygotowania gyrosu możesz wykorzystać również rzodkiewki, ogórki konserwowe, paprykę, fasolę, ciecierzycę.

Składniki i zamienniki

  • Kotlety sojowe – wiele osób ich unika, ale to dobre źródło białka, dodatkowo jeśli odpowiednio je doprawisz są bardzo smaczne. Jeśli jednak chcesz je zmienić, to proponuje wykorzystać tofu wędzone – dopraw i podsmaż na patelni.
  • Wegański majonez – staraj się wybierać majonezy z mniejszą ilością kalorii. Możesz go zastąpić jogurtem roślinnym sojowym lub kokosowym.
  • Kapusta pekińska – według mnie jako zamiennik najlepiej się sprawdza sałata lodowa.

Wegański gyros

Białko
18%
Węglowodany
40%
Tłuszcze
42%