Wegański gzik

Nie sądziłam, że wegański gzik może smakować tak dobrze! Tradycyjnie gzik to twaróg zmieszany ze śmietaną, by uzyskać podobny smak oraz konsystencję, wystarczy zmiksować tofu z nasionami słonecznika i odpowiednio doprawić.

Składniki

1/2 kostki tofu naturalnego (90 g)
4 łyżki słonecznika (40 g)
1/4 szklanki napoju sojowego (64g)
mała cebula (50 g)
4 łyżki soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
szczypiorek, sól, pieprz

Przepis

Nasiona słonecznika, tofu, napój sojowy, cytrynę miksuj ok. 30 sekund.

Dodaj posiekaną cebulkę, szczypiorek i dopraw solą, pieprzem.

Odstaw gzik do lodówki i w tym czasie ugotuj ziemniaki.

  • Gzik najlepiej smakuje z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, można też go spożywać z pieczywem.
  • Wykorzystaj tofu i napój roślinny fortyfikowany wapniem.

Składniki i zamienniki

  • Napój sojowy – możesz zastąpić innym napojem roślinnym, jogurtem roślinnym, a nawet wodą. Ja jednak polecam napój sojowy ponieważ jest to dodatkowe źródło białka.
  • Słonecznik – bardzo dobrze wpływa na smak i konsystencję wege gziki, ale jeśli nie masz, dodaj więcej tofu. 
  • Szczypiorek, cebula – możesz dowolnie zamieniać na pietruszkę, koperek, por, rzodkiewkę. Wybierz to, co lubisz najbardziej!
  • Sok z cytryny – możesz wykorzystać świeżo wyciskany sok lub sok cytrynowy z butelki. Ocet ryżowy, sok po ogórkach kiszonych również się sprawdzi.

Wegański gzik

Białko
21%
Węglowodany
17%
Tłuszcze
62%