Znajdziesz mnie na:

Składniki

Ilość porcji: 4|Porcja ma ok. 180 kcal

2 duże ziemniaki (150 g)
średnia marchew (170 g)
ok. szklanki wody (250 ml)
szklanka napoju roślinnego sojowego (250 ml)
2 ząbki czosnku (20 g)
łyżka mąki ziemniaczanej (20 g)
1/2 szklanki płatków drożdżowych (35 g)
łyżka musztardy (25 g)
2 łyżki oleju (20 g)
1/2 łyżeczki kurkumy mielonej
1/4 łyżeczki kminku
sól, pieprz

Przepis

  1. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i marchewki. Najlepiej pokroić na małe kawałki, dzięki temu szybko się ugotują. Zalewamy małą ilością wody – mniej więcej 1 szklanka, w razie konieczności trochę należy dolać. Gotujemy przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie gotujemy również makaron.
  2. Do ugotowanych warzyw dodajemy 3/4 szklanki napoju roślinnego, do pozostałej 1/4 szklanki napoju dodajemy mąkę ziemniaczaną i odstawiamy. Wracamy do naszych ugotowanych warzyw. Dodajemy do nich wszystkie przyprawy i miksujemy na gładką konsystencję. 
  3. Odstawiamy garnek ponownie na palnik. Na małym ogniu mieszając dodajemy naszą 1/4 szklanki napoju sojowego dobrze wymieszanego z mąką ziemniaczaną, dzięki temu sos będzie gęstszy.
    • Możesz zmniejszyć gęstość sosu pomijając lub dając mniej mąki ziemniaczanej lub zwiększyć ilość mąki, by bardziej zagęścić.
    • Od ilości i jakości płatków drożdżowych zależy serowy posmak. Dlatego najlepiej pod koniec spróbować sosu i ewentualnie zwiększyć ilość płatków.
makaron z wegańskim serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *