Znajdziesz mnie na:

Składniki

Całość ma ok. 500 kcal

4 szklanki wody (1 litr)
opakowanie kotletów sojowych (100 g)
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki soku z cytryny lub kwasku cytrynowego
1-3 arkuszy nori
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oleju (20 g)

Przepis

  1. Do wody dodaj sos sojowy, sok z cytryny, sól, czosnek granulowany i 1 arkusz nori. Następnie wstaw na palnik i poczekaj, aż zacznie się gotować.
  2. Następnie do gotującej wody włóż kotlety sojowe i gotuj, aż będą miękkie ok. 10 minut.
  3. Ugotowane kotlety sojowe przełóż na talerz i widelcem rozgnieć na różnej wielkości kawałki, po czym odstaw, aby ostygły i odparowały.
    • Nori, które zostało od gotowania możesz wykorzystać w innym przepisie.
  4. Po ok. 5-10 minutach, jak kotlety ostygną odciśnij w rękach lub ręczniczkiem nadmiar wody.
  5. Na patelni rozgrzej olej i delikatnie ciągle mieszając, podsmaż odrobinę kotlety. Uważaj, by ich nie spalić, ani nie podsmażyć za mocno, bardziej oczekiwanym efektem jest ich „wysuszenie”. Możesz też dodać jeszcze jeden lub dwa pokruszone płaty nori dla bardziej rybnego posmaku jeśli lubisz lub jeśli chcesz wykorzystać w sałatce.

Polecam sałatkę z ryżem i wege tuńczykiem.

Wegański tuńczyk