Znajdziesz mnie na:

Składniki

Ilość porcji: 6|Porcja ma ok. 300 kcal

2 łyżki oleju (20 g)
duża cebula (250 g)
5 ząbków czosnku (30 g)
duża papryka (250 g)
3/4 opakowania granulatu sojowego (75 g)
2 łyżki sosu sojowego (24 g)
łyżeczka oregano
0,5 łyżeczki kminku mielonego
łyżeczka papryki wędzonej mielonej
łyżka cukru
łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
kukurydza w puszce (220 g)
fasola czerwona w puszce (240 g)
2 puszki pomidorów krojonych (800 g)
puszka fasoli białej (240 g)
słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
według uznania: sól i chili mielone
ewentualnie: kolendra do posypania

Przepis

  1. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju.
  2. W międzyczasie granulat sojowy zalewamy ciepłą wodą na ok. ¾ wysokości granulatu. Dodajemy sos sojowy i czekamy ok. 5 minut, aż granulat wpije cały płyn.
    • Jeśli nie możesz kupić granulatu możesz pokruszyć kotlety sojowe lub wykorzystać tofu wędzone. Wtedy najlepiej rozgnieść je widelcem i dodać jak granulat do podsmażenia.
  3. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony czosnek, granulat sojowy i całość jeszcze przez chwilę podsmażamy.
  4. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Ja daję jedną puszkę krojonych, drugą z pomidorami w całości.
  5. Dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy.
  6. Całość gotujemy ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy opłukaną kukurydzę i fasolę oraz koncentrat pomidorowy. I znów gotujemy przez następne 5-10 minut.
wegańskie chili

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.