Wiosenna sałatka ziemniaczana

Wiosenna sałatka ziemniaczana jest smaczna, a także łatwa w przygotowaniu. Świeży szczypiorek, chrupiąca rzodkiewka, jogurt, sprawiają, że danie jest lekkie i sycące.

Składniki

4 ziemniaki (300 g)
1/2 kostki tofu naturalnego (90 g)
5 rzodkiewek (75 g)
2 duże ogórki konserwowe (100 g)
mała cebula (50 g)
1,5 łyżki majonezu wegańskiego (37,5 g)
jogurt sojowy (125 g)
łyżeczka musztardy (10 g)
1/2 pęczka szczypiorku (20 g)
sól, pieprz

Przepis

1. Ziemniaki kroimy w ćwiartki (by szybciej się ugotowały) i gotujemy, aż będą miękkie ok. 20-25 minut. Po czym odstawiamy na ok. 20 minut, aby ostygły.

2. Wszystkie warzywa wraz z tofu kroimy w drobną kostkę.

3. W jednym naczyniu mieszamy składniki na sos: majonez, musztardę, jogurt roślinny, sól, pieprz.

4. Sosem polewamy warzywa i posypujemy szczypiorkiem.

Porady

– Smak sałatki można wzbogacić, dodając czarnej soli dla jajecznego posmaku.

– Zamiast szczypiorku można wykorzystać pietruszkę lub koperek.

– Wykorzystaj tofu i jogurt roślinny fortyfikowany wapniem.

Wiosenna sałatka ziemniaczana

Białko
13%
Węglowodany
42%
Tłuszcze
45%