Wiosenna sałatka ziemniaczana

Wiosenna sałatka ziemniaczana

Czas ok. 1 godziny
Ilość porcji 2
Porcja ma ok. 394 kalorii

Składniki

5 średnich ziemniaków (350 g)
1/2 kostki tofu naturalnego (90 g)
5 rzodkiewek (75 g)
2 duże ogórki konserwowe (100 g)
mała cebula czerwona (50 g)
1,5 łyżki majonezu wegańskiego (37,5 g)
jogurt sojowy (125 g)
łyżeczka musztardy (10 g)
1/2 pęczka szczypiorku (20 g)
sól, pieprz

Przepis

Ziemniaki pokrój na ćwiartki, aby szybciej się ugotowały. Gotuj je na wolnym ogniu, aż staną się miękkie – to powinno zająć około 20-25 minut.

Następnie odstaw je na około 20 minut, aby ostygły.

W międzyczasie pokrój pozostałe składniki na drobną kostkę.
Przygotuj sos: w dużej misce wymieszaj majonez, musztardę, jogurt roślinny, sól i pieprz.

Gdy ziemniaki ostygną, wymieszaj je z pozostałymi składnikami.

Jeśli chcesz dodać jajeczny posmak, wykorzystaj w przepisie czarną sól.

Wiosenna sałatka ziemniaczana

Wiosenna sałatka ziemniaczana

wartości przeliczone na porcję

Białko 17 g | Tłuszcz 20 g | Węglowodany 40 g | Błonnik 10 g

Shopping Cart
Scroll to Top