Zupa cebulowo-pomidorowa

Tania i prosta zupa, do zrobienia w kilka minut, nada się na obiad, jak również na kolację.

Składniki

ząbek czosnku
3 średnie cebule (390 g)
puszka pomidorów krojonych (400 g)
2 łyżki oleju (20 g)
1/2 papryki (75 g)
szklanka wody (250 ml)
puszka koncentratu pomidorowego (70 g)
1/2 kostki tofu wędzonego (90 g)
2 liście laurowe
sól, pieprz, pietruszka

Przepis

Podsmaż cienko pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek z liściem laurowym.

Zalej wodą, dodaj pomidory, koncentrat i przyprawy, następnie gotuj ok. 5-8 minut.

Na końcu dodaj pokruszone tofu i posiekaną pietruszkę.

  • Możesz wzbogacić smak zupy dodając trochę cukru lub słodzika, a nawet szczyptę cynamonu.

Składniki i zamienniki

  • Pomidory z puszki– w przepisie możesz wykorzystać również świeże pomidory, a także passatę.
  • Tofu wędzone – możesz zamienić na tofu naturalne lub ciecierzycę. To główne źródło białka, które sprawi, że zupa nasyci Cię na dłużej.

Zupa cebulowo-pomidorowa

Białko
18%
Węglowodany
37%
Tłuszcze
45%