Zupa jabłkowa

Zupy jabłkowej wcześniej nie jadłam, zazwyczaj jak już jadłam zupy owocowe, to tylko z czereśniami lub wiśniami, dlatego musiałam ją przetestować.

Składniki

3 jabłka (480 g)
szklanka wody (240 ml)
1/2 szklanki napoju sojowego (120 ml)
łyżka erytrolu
łyżeczka cynamonu
3 łyżki soku z cytryny
1/2 kostki tofu naturalnego (90 g)
6 orzechów włoskich (24 g)

Przepis

Do dużego garnka dodaj wodę, napój roślinny, pokrojone jabłka, słodzik, cynamon, sok z cytryny i gotuj ok. 10-15 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. W międzyczasie na suchej patelni możesz uprażyć orzechy.

Następnie dodaj tofu i zmiksuj zupę na krem.

Przelej ją na talerz i posyp orzechami.

  • Wybierz do przepisu swoje ulubione jabłka, według mnie każda odmiana się sprawdza. 
  • Dosładzaj najlepiej po spróbowaniu zupy według uznania.

Składniki i zamienniki

  • Tofu naturalne – to główne źródło białka w tej zupie. Tofu jest bardzo naturalne i nie wpływa na smak. Możesz je zastąpić fasolą białą, którą również miksujesz w zupie lub jogurtem sojowym, który możesz dodać na końcu do zupy.
  • Napój sojowy – polecam wykorzystać napój sojowy, ponieważ zupa ma małą ilość białka, a taki napój zawsze trochę je podnosi, ale każdy inny napój roślinny również się sprawdzi.
  • Erytrol -można zastąpić innym słodzikiem lub cukrem, jeśli chcesz zwiększyć ilość kalorii.
  • Orzechy włoskie – to dobre źródło kwasów omega-3 i według mnie bardzo dobrze pasują do jabłek i cynamonu. Możesz je zamienić na migdały.

Zupa jabłkowa

Białko
18%
Węglowodany
62%
Tłuszcze
20%